27 april 2012

Civilkurage

I vilken utsträckning ska man stå upp för vad som är rätt och fel? Vart går gränsen mellan civilkurage och att lägga sig i?


Man blir betraktad som en hjälte när man räddar någon som håller på att drunkna eller när man förhindrar ett övergrepp, men när det kommer till saker som ett ickeaccepterande av massproduktionens misshandel av djur och människor så är man snarare en fanatisk aktivist. Eller när det handlar om gravida som röker, då är det snarare folkvett att vara passiv.

Jag tror inte många skulle tvivla på att agera när någon ligger i vattnet och skriker efter hjälp, det är ju nästan en reflex att hoppa i och göra allt man kan. Inte nödvändigtvis för att man har civilkurage, utan kanske bara för att en människa har ett samvete och att se på när någon dör utan att göra vad man kan skulle plåga en.

I praktiken verkar civilkurage handla om att ingripa vid direkta skador, men är det bara effekten av en situatuion som är skadlig så är man inte inblandad i konsekvenserna, eller?

Galen naivitet. Ett slags skydd för folk att slippa ingripa och ta konflikter. Det är att blunda för det faktum att var och en samspelar i allt som sker runt omkring.

Om du såg en mamma stoppa en cigarett i munnen på sin 1åring, hur skulle du reagera? Skulle du agera? Förmodligen skulle det bli höga protester och socialen skulle bli indragen, eftersom att det är fullkomligt oacceptabelt och det är inte min åsikt utan en social norm.

"Sociala normer är allmänt delade, men många gånger underförstådda regler och förväntningar på beteende som gäller inom en mindre social gemenskap eller i samhället i stort. Med normer menas ett riktmärke (mönster) för hur man ska utföra något eller hur man ska uppträda mot varandra."

När det kommer till en gravid kvinna med cigg i mun så är normen endast viskningar och blickar. Är det någon som har missat att den där bebisen som du aldrig skulle acceptera hade en cigg i mun faktiskt ligger i den där stora magen?


Så i fallet med den gravida kvinnan så infaller sig rätten att vara politiskt korrekt? Det vore ju en förolämpning mot den gruppen människors val och tro?

Sammanfattningsvis så är det att lägga sig i när man tycker att det är oacceptabelt för en gravid att röka, men det är en social norm att ingripa om barnet får en cigg när den kommer ut ur magen.

Kanske behöver makthavarna i detta land skaffa sig lite civilkurage och påbörja en förändring. Det finnas lagar och bestämmelser om att vi inte får röka på restauranger, arbetsplatser och andra offentliga utrymmen, och det är ju för att skydda omgivningen från den giftiga röken. Vart är lagen om att man inte får röka när man är gravid? Magen är ju bebisens hem!

En sådan lag skulle inte handla om att leta upp och bötfälla alla skyldiga, utan det skulle vara början för samhället att ta ställning, gå från politiskt korrekt till en norm. En alldeles självklar norm. För är det inte självklart att alla ofödda och födda barn ska skyddas i den mån det går?



Jag med Charlie i magen, 2009



26 april 2012

Lax med Persiljerotsmos & Haricots verts


2 portioner

1 påse/ca 5 st persiljerötter
2 potatisar
1/5 dl grädde
salt & peppar

2 bitar lax
 fryst persilja
salt & peppar

haricots verts
ekologisk majonnäs

1. Skala och skär persiljerötterna och potatisarna i bitar, täck med vatten i en kastrull och låt koka tills de är mjuka, ca 20 minuter. Häll inte av allt spad, spara lite att blanda med. Mosa och blanda med spad, grädde och kryddor.

2. Krydda och stek laxen och haricots verts. Jag hade en klick ekologisk majonnäs till som sås.

24 april 2012

Hemmagjord Kebab & Coleslaw




Kebab
500 g ekologisk nötfärs
1 ägg
1/5 dl grädde
kebabkrydda
salt & peppar
bakplåtspapper

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda ingredienserna i en bunke. Krydda ordentligt.
3. Dela bakplåtspapper på hälften och kavla en klick färs mellan papprena.
4. Dra av översta pappret, lägg på en plåt och grädda i ugnen ca 10 minuter. Skär köttet i strimlor.

Coleslaw
2 morötter
1/5 vitkål
1/5 röd lök
1 dl ekologisk majonnäs
1/2 dl creme fraiche
2 tsk dijonsenap
salt & peppar

1. Finstrimla vitkål och morötter, blanda med övriga ingredienser och låt gärna stå i kylen ett tag.

21 april 2012

FETT

Varför är fett viktigt?
  • Fett är vår främsta energikälla
  • 60 % av hjärnans torrvikt består av fett
  • Tillverkar köns- och stresshormoner
  • Cellmembranen består huvudsakligen av fett
  • Nerverna skyddas av fett

Typer av fett:
  • Mättat - Tål påfrestningar från värme, ljus och syre  Smör, grädde, kött, kokosolja
  

  • Omättat  - Känslig för värme, ljus och syre  Oljor, linfrön, nötter, fet fisk, avokado




  • Transfett – Biprodukten av fetter som härdats – Hälsovådligt! 
              Margarin, choklad, chips, halvfabrikat, kakor
      

    • OBS! Lightprodukter = Tagit bort det naturliga fettet och ersatt det med farliga tillsatser!




    Alltså, viktigt att tänka på:

    • Stek inte i oljor, de härsknar

    • Icke ekologiska fetter har förstörts genom bland annat uppvärmning. Transfetter bildas, fettet härsknar och kemikalier tillsätts.

    • Oljor ska förvaras i mörka flaskor eftersom de inte tål ljus

    • Fett är nyttigt och livsviktigt!

    16 april 2012

    Nyttig husmanskost!

    Stuvad blomkål med vegankorv och haricots verts

    1 ekologiskt blomkålshuvud
    50 g ekologiskt smör
    1 msk bovetemjöl
    3 dl ekologisk grädde
    salt & peppar
    persilja
    vegankorv/köttkorv
    haricots verts

    Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet, häll på grädden och låt puttra tills den tjocknat.

    Koka upp vatten i en kastrull och släpp i blomkålsbuketterna ca 2 minuter. Blanda blomkålen med grädden. Krydda med salt peppar och persilja.

    Den här gången stekte jag vegankorv som jag köpte på en hälsomässa, den var god! Men äter man kött så är det ju naturligare och bättre näringsvärde i ekologisk köttkorv.

    Och slutligen så stekte jag på lite haricot verts. Mums!

    15 april 2012

    MangoSmoothie

    Det här är min favorit!
    Avokado, banan, mango, riven ingerfära, kanel och havremjölk.

    13 april 2012

    Vitamin D

    Alla föräldrar känner till att BVC rekommenderar D-droppar fram till 2 års ålder, men det är inte många som vet varför eller vad D-vitamin är bra för. Uppmaningen kommer i kombination med rekommendationen om att barn inte ska vistas i solen de första 2 åren och då vill man förhindra Rakit, en skelettsjukdom hos barn som beror på svår D-vitaminbrist.

    Efter 2 års ålder - Räcker det med att barnen är i solen? - Nej!



     
           Varför behöver vi D-vitamin?

    • Behövs för upptaget av kalcium och fosfat, men fungerar även som ett hormon och är därför med och reglerar allt i kroppen (lycka, hunger, immunförsvar osv)

    • Brist kan därför relateras till de allra flesta sjukdomar, t.ex depression, diabetes, autism, cancer, MS, ledproblem m.fl


          
           Hur får vi i oss D-vitamin?
    • D-vitamin bildas i huden när solen lyser på oss

    • Men i Sverige är solen bara tillräckligt nära mitt på dagen under sommarmånaderna

    • Kläder och solkrämer med hög faktor hindrar huden från att bilda vitaminet

    • September-Maj måste vi ta tillskott för att motsvara mängden som solen skulle ge.               (ca 2000-4000IE/dag för vuxen. Obs!-Apoteken har inte dessa doser)

    • Ännu viktigare för personer med mörk hy, då dem behöver upp till 9 ggr mer solljus för att bilda samma mängd D-vitamin.


    12 april 2012

    Kött?

    Jag var vegetarian i 5 år, men jag började äta kött igen för att inte gå miste om all den näring som det faktiskt innehåller. Dock gäller det ju att göra medvetna val, att förstå innehållet i det man äter och vilken väg det har tagit till tallriken. Köttproduktionen bidrar till en enorm miljöbelastning och med vetskap om det så behöver man faktiskt inte äta kött varje dag bara för att man inte är vegetarian (det är ingenting kroppen behöver heller). Jag skulle inte heller köpa kött från en djur som ätit sojafoder (köper endast ekologiskt), för då är ju poängen med att få i mig näringsrikt kött förlorad.

    I Brasilien används en yta på totalt 10 miljoner hektar till sojaodling och till det används över 300 000 ton bekämpningsmedel per år. Detta medför stora problem för hälsan och miljön i hela världen, eftersom att regnskogen som skövlas hotar  ekosystemet och sojan som odlas blir till foder åt djuren som vi sedan äter. Bara i Sverige importerar vi 332 000 ton soja från Brasilien per år.

    Sojan är tungt besprutad med bekämpningsmedel som vissa till och med är förbjudna i Europa. Bland annat används nervgiftet metamidofos, som WHO anser vara en av de absolut farligaste och importen av denna produkt ökade med 600 procent i Brasilien under 2009. Ett annat gift, som är totalförbjudet i hela Europa, är Paraquat, detta används på sojaplantorna för att bladen ska dö och då lättare komma åt bönorna vid skörd.

    Enligt den officiella statistiken (kan alltså handla om så många fler) så förgiftades 6000 personer i Brasilien och 209 av dem dog under ett år. Man kan även redan nu se en kraftig ökning av kroniska och dödliga sjukdomar i de områden där sojaodlingen sker.

    I Sverige äter våra kor, grisar och kycklingar det tungt besprutade sojafodret. Förutom att djuren och sedan vi får i oss dessa farliga ämnen så är det ju faktiskt så att djuren inte är skapta för att äta soja och näringsinnehållet i köttet förändras.

    Diskussionen mellan köttätare och vegetarianer brukar ofta handla om hur vida vi är gjorda för att äta kött eller om det är orättvist mot djuren, men båda synvinklarna saknar ju helhetsperspektiv. Ja, vi har sedan urminnes tider jagat och ätit djur och ja animaliska produkter innehåller massa viktiga proteiner och vitaminer, men det är inte naturligt att varken tortera djuren eller mata dem med soja. Och var kommer sojan ifrån? Jo den är på god väg att förstöra hela vårt ekosystem. Det är dags att alla köttätare och sojaätare börjar ta ansvar för vad dem bidrar till, dels vad gäller naturens överlevnad, men också när det kommer till ens egna välmående med tanke på kemikaliebelastningen och det förändrade näringsvärdet (t.ex högt omega 6 istället för omega 3)

    Lyssna på Matens Pris, en uppskattad och omtalad dokumentärserie från 2010. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3737&artikel=3471608

    10 april 2012

    Nyttiga pannkakor!

    Det vanliga receptet med mjöl, mjölk och sylt har samma näringsvärde som en bulle. Jag tror inte att någon skulle servera sitt barn en bulle till middag, men pannkakor förekommer ganska ofta både på förskolorna och i hemmen... något att tänka på.

    Här kommer ett recept på nyttiga pannkakor som smakar precis lika gott =)


    1 dl havremjölk
    1/2 dl bovetemjöl/dinkelmjöl
    1 mosad banan
    2 ägg
    ekologiskt smör
    frukt och bär att ha på
    (vispad grädde)

    Blanda ingredienserna i en bunke och stek 1 dl i taget i smör. Blir ca 4 små pannkakor. På bilden har jag skivat banan och tinat frysta hallon, jag brukar även vispa lite ekologisk grädde att ha på. 

    Om man har ett barn som är lite kinkig med maten, men tycker om pannkakor, så kan man ju passa på att ha i lite vad som helst i smeten för att öka näringsvärdet. Till exempel spirulina=fullvärdigt protein (då blir pannkakorna gröna vilket barnen kan tycka är kul), blötlagda linfrön=fibrer eller kanske byta ut havremjölken mot grädde för högre fetthalt.

    09 april 2012

    Frukost!

    2 ekologiska ägg stekta i ekologiskt smör


    Ekologisk havregrynsgröt med linfrön, hallon och havremjölk


    Jag lägger havregrynen i blöt på kvällen och på morgonen häller jag av vattnet och kokar sen som vanligt. Detta för att få bort fytinsyran som hämmar upptaget av mineraler som t.ex järn, zink och magnesium. Jag lägger även linfröna i vatten för att få fram det geleaktiga kostfibret (Hela linfrön utan blötläggning har ingen funktion i kroppen, men köp inte krossade linfrön för då har fettsyrorna redan härsknat eftersom de inte tål syre och ljus.)

    08 april 2012

    ILSI & SLV

    Jag har alltid resonerat så att man måste se sig själv som en del av samhället, att det är var och en av oss som tillsammans utgör vår tillvaro. Jag har aldrig träffat någon som är fullkomligt nöjd med allt här i världen, men jag träffar dagligen människor som bidrar till sin egen missnöjdhet. Det finns dem som inte röstar men klagar över politiken, dem som är tjocka men varken tränar eller äter rätt, dem som är sjuka men hellre äter piller än ändrar sin livsstil, ja listan kan göras lång. Poängen är att man inte ska ta någon slags välfärd för givet, man kan inte tro att den ska finnas där utan att bidra till den. Det säger sig självt, skulle alla resonera på det viset så skulle det vara omöjligt att upprätthålla den.

    Det finns allt för många som styrs utav pengar och fullständigt struntar i vad dem bidrar med. I Sverige har vi till exempel Livsmedelsverket som själva skriver att deras uppgift är att ”arbeta i konsumenternas intresse aktivt för säkra livsmedel, redlighet, det vill säga ärlighet, i livsmedelshanteringen och bra matvanor."

    EU har budgeterat 126 miljoner kronor för att ett företag som heter ILSI ska styra de officiella kostråden i Europa, det vill säga- det är därifrån SLV får order om vad som ska rekommenderas. ILSI styrs bland annat av två av världens största sockerbolag och världens största läkemedelsföretag. I deras ledning hittar vi företag som Pfizer (världens största företaget av läkemedeltillverkning), Galaxo (Ännu ett multiföretag inom läkemedelsbranschen), Coca Cola, Kraft Foods (multinationellt företag som tillverkar livsmedel och vardagliga artiklar) och Mc Donalds med flera.

    Känns det verkligen tryggt att dessa företag har så stort inflytande över vad vi ska äta? Anledningen till att dagis, skolor och sjukhus serverar margariner och lättmjölk är inte för att gynna vår hälsa, utan för att fylla ut förespråkarnas plånböcker! På deras hemsida står det "ILSI is a nonprofit, worldwide organization whose mission is to provide science that improves public health and well-being.", vilket är både skrattretande och ren lögn. Om Coca-Cola och Mc´Donalds jobbade för vårt välbefinnande så skulle det inte finnas Big Mac eller coca-cola!

    Problemet är att människor tenderar att lita blint på myndigheter och deras inrådan på hur vi ska leva. Det är lätt att man känner sig maktlös när man förstår vilka makter som har hand om detta, men än så länge är det bara rekommendationer. Vi har alltså fortfarande rätt att säga "nej tack". Det kan vara svårt på skolor och dagis, men ju fler röster som hörs desto större chans till förändring. Vi måste ju visa att vi inte accepterar det här, annars bidrar vi till det och skapar vårt eget förtryck.


    07 april 2012

    Nyttiga muffins!

    Nyttiga och supergoda muffins! Passar perfekt till kaffet och gör att man orkar mellan måltiderna!
    Receptet kommer från boken Råsmart Familj.


    200 gram mandel, mixa eller mal
    1 dl bovetemjöl
    1 krm salt
    1 tsk bakpulver
    2 ägg
    1 finrivet äpple
    2-3 mogna bananer, skivad eller mosad
    1/2 tsk kanel och 1/2 tsk kardemumma

    Gör såhär:
    Mixa mandeln och blanda den med bovetemjölet, tillsätt resterande inredienser och rör smeten hastigt. Klicka upp i muffinsformar och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 15-20 min (tiden beror på storleken) Receptet räcker till ca 10 muffins, men varför inte dubblera och frysa in så att man kan ta med sig en eller två till jobbet varje dag! =)

    06 april 2012

    Lunch!

    Idag blev det köttbullar i tomatsås tillsammans med ekologisk babyspenat, ruccola och hyvlad morot.

    500 g krossade tomater
    1 tsk oregano
    1 tsk timjan
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    skvätt soja
    1 ekologisk hönsbuljong
    2 tsk tomatpure
    1 tsk socker
    1 dl grädde blandat med 1 msk mjöl
    salt och cayennepeppar

    500 gram ekologisk nötfärs
    2 tsk oregano
    1 ekologiskt ägg
    skvätt ekologisk grädde
    salt och peppar


    Gör såhär:

    1. Hacka löken och vitlöken och fräs mjuk i kastrull tillsammans med oregano och timjan. Tillsätt krossade tomater och övriga ingredienser till såsen och låt puttra ca 1 timme eller tills resten är klart.

    2. Blanda färsen med kryddor, ägg och grädde. Rulla till små bollar och stek tills de fått fin färg. Häll över tomatsåsen och låt det puttra tillsammans ett tag.



    Igår åt jag köttbullarna tillsammans med hyvlad, lätt kokad zucchini.


    Sambandet mellan Miljö-Ekologiskt-Hälsa

    Många tror att ekologiskt endast handlar om att värna om djuren. Det i sig är ju en jättebra anledning till att köpa dessa produkter, men det gynnar mycket mer än så. Dels naturen, men även dig som människa. Alla strukturer och funktioner i en människas kropp byggs upp av och underhålls av näringsämnen. Ekologiskt innebär att hela processen, från naturen till tallriken, är skonsammare. Att naturen inte förstörs i lika hög grad, att djuren lever ett naturligare liv, att vi får i oss mindre mängd kemikalier och samtidigt mer näring. Detta är förutsättningar för att vi ska kunna leva långa, friska liv.

    Nedan kommer ett exempel på hur ett ickeekologiskt sätt att framställa en produkt påverkar naturen, djuren och i slutändan även hur vi mår.


    Regnskog skövlas = Hotar hela ekosystemet

     Soja odlas med hjälp av starka bekämpningsmedel = Används främst till djurfoder

     Våra djur äter soja istället för gräs = Näringsvärdet förändras
    (Soja = Omega6  Gräs = Omega3)

    Omega6, Kemikalier, Näring = Trötthet, nedsatt immunförsvar, sjukdomar
    (Omega 6 driver inflammationer i kroppen. Kemikalier måste hela tiden bekämpas av immunförsvaret och rensas ut av levern. Utan bra näringsvärde kan inte kroppen fungera optimalt)


    05 april 2012

    Underbara frukost!

    Idag blev det...

    2 ekologiska ägg vändstekta i ekologiskt smör
    2 rågi med fårsalami, gräddost, gurka, tomat och oregano



    Smoothie gjord på avokado, banan, blåbär, hallon, havremjölk och vatten

    Bloggarkiv