05 september 2012

Hur tillverkas margarin?

Hur tillverkas margarin?


  • Vegetabiliska oljor (får) transporteras i samma tankar som tex bensin och lösningsmedel.

  • Oljorna behandlas med kemikalier, detta kallas raffinering och sker för att ta bort de naturliga egenskaperna hos produkten

  • Oljorna hettas upp till ca 230 grader (runt 160 grader börjar transfetter att bildas), detta kallas härdning och sker för att ge oljan fastare konsistens

  • För att oljan ska få den glatta konsistensen så omestrar man fettet, det innebär att man blandar det med den reaktiva kemikalien natriummetylat (fettmolekylerna klipps isär och sätts ihop på ett främmande sätt som kroppen inte känner igen)

  • Efter omestringen har svarta ”stråk” bildats i massan och behöver därför blekas med blekningsmedel

  • När oljan sedan är utan smak, lukt och färg så använder man tillsatser för att det ska bli en gul, smörliknande massa med lång hållbarhet – Margarin


Hur tillverkas smör?

(Detta sker förstås också i fabrik, så lite förskönad bild, men det ger en uppfattning om skillnaden)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv