27 april 2012

Civilkurage

I vilken utsträckning ska man stå upp för vad som är rätt och fel? Vart går gränsen mellan civilkurage och att lägga sig i?


Man blir betraktad som en hjälte när man räddar någon som håller på att drunkna eller när man förhindrar ett övergrepp, men när det kommer till saker som ett ickeaccepterande av massproduktionens misshandel av djur och människor så är man snarare en fanatisk aktivist. Eller när det handlar om gravida som röker, då är det snarare folkvett att vara passiv.

Jag tror inte många skulle tvivla på att agera när någon ligger i vattnet och skriker efter hjälp, det är ju nästan en reflex att hoppa i och göra allt man kan. Inte nödvändigtvis för att man har civilkurage, utan kanske bara för att en människa har ett samvete och att se på när någon dör utan att göra vad man kan skulle plåga en.

I praktiken verkar civilkurage handla om att ingripa vid direkta skador, men är det bara effekten av en situatuion som är skadlig så är man inte inblandad i konsekvenserna, eller?

Galen naivitet. Ett slags skydd för folk att slippa ingripa och ta konflikter. Det är att blunda för det faktum att var och en samspelar i allt som sker runt omkring.

Om du såg en mamma stoppa en cigarett i munnen på sin 1åring, hur skulle du reagera? Skulle du agera? Förmodligen skulle det bli höga protester och socialen skulle bli indragen, eftersom att det är fullkomligt oacceptabelt och det är inte min åsikt utan en social norm.

"Sociala normer är allmänt delade, men många gånger underförstådda regler och förväntningar på beteende som gäller inom en mindre social gemenskap eller i samhället i stort. Med normer menas ett riktmärke (mönster) för hur man ska utföra något eller hur man ska uppträda mot varandra."

När det kommer till en gravid kvinna med cigg i mun så är normen endast viskningar och blickar. Är det någon som har missat att den där bebisen som du aldrig skulle acceptera hade en cigg i mun faktiskt ligger i den där stora magen?


Så i fallet med den gravida kvinnan så infaller sig rätten att vara politiskt korrekt? Det vore ju en förolämpning mot den gruppen människors val och tro?

Sammanfattningsvis så är det att lägga sig i när man tycker att det är oacceptabelt för en gravid att röka, men det är en social norm att ingripa om barnet får en cigg när den kommer ut ur magen.

Kanske behöver makthavarna i detta land skaffa sig lite civilkurage och påbörja en förändring. Det finnas lagar och bestämmelser om att vi inte får röka på restauranger, arbetsplatser och andra offentliga utrymmen, och det är ju för att skydda omgivningen från den giftiga röken. Vart är lagen om att man inte får röka när man är gravid? Magen är ju bebisens hem!

En sådan lag skulle inte handla om att leta upp och bötfälla alla skyldiga, utan det skulle vara början för samhället att ta ställning, gå från politiskt korrekt till en norm. En alldeles självklar norm. För är det inte självklart att alla ofödda och födda barn ska skyddas i den mån det går?



Jag med Charlie i magen, 2009



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv