08 april 2012

ILSI & SLV

Jag har alltid resonerat så att man måste se sig själv som en del av samhället, att det är var och en av oss som tillsammans utgör vår tillvaro. Jag har aldrig träffat någon som är fullkomligt nöjd med allt här i världen, men jag träffar dagligen människor som bidrar till sin egen missnöjdhet. Det finns dem som inte röstar men klagar över politiken, dem som är tjocka men varken tränar eller äter rätt, dem som är sjuka men hellre äter piller än ändrar sin livsstil, ja listan kan göras lång. Poängen är att man inte ska ta någon slags välfärd för givet, man kan inte tro att den ska finnas där utan att bidra till den. Det säger sig självt, skulle alla resonera på det viset så skulle det vara omöjligt att upprätthålla den.

Det finns allt för många som styrs utav pengar och fullständigt struntar i vad dem bidrar med. I Sverige har vi till exempel Livsmedelsverket som själva skriver att deras uppgift är att ”arbeta i konsumenternas intresse aktivt för säkra livsmedel, redlighet, det vill säga ärlighet, i livsmedelshanteringen och bra matvanor."

EU har budgeterat 126 miljoner kronor för att ett företag som heter ILSI ska styra de officiella kostråden i Europa, det vill säga- det är därifrån SLV får order om vad som ska rekommenderas. ILSI styrs bland annat av två av världens största sockerbolag och världens största läkemedelsföretag. I deras ledning hittar vi företag som Pfizer (världens största företaget av läkemedeltillverkning), Galaxo (Ännu ett multiföretag inom läkemedelsbranschen), Coca Cola, Kraft Foods (multinationellt företag som tillverkar livsmedel och vardagliga artiklar) och Mc Donalds med flera.

Känns det verkligen tryggt att dessa företag har så stort inflytande över vad vi ska äta? Anledningen till att dagis, skolor och sjukhus serverar margariner och lättmjölk är inte för att gynna vår hälsa, utan för att fylla ut förespråkarnas plånböcker! På deras hemsida står det "ILSI is a nonprofit, worldwide organization whose mission is to provide science that improves public health and well-being.", vilket är både skrattretande och ren lögn. Om Coca-Cola och Mc´Donalds jobbade för vårt välbefinnande så skulle det inte finnas Big Mac eller coca-cola!

Problemet är att människor tenderar att lita blint på myndigheter och deras inrådan på hur vi ska leva. Det är lätt att man känner sig maktlös när man förstår vilka makter som har hand om detta, men än så länge är det bara rekommendationer. Vi har alltså fortfarande rätt att säga "nej tack". Det kan vara svårt på skolor och dagis, men ju fler röster som hörs desto större chans till förändring. Vi måste ju visa att vi inte accepterar det här, annars bidrar vi till det och skapar vårt eget förtryck.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv