21 april 2012

FETT

Varför är fett viktigt?
  • Fett är vår främsta energikälla
  • 60 % av hjärnans torrvikt består av fett
  • Tillverkar köns- och stresshormoner
  • Cellmembranen består huvudsakligen av fett
  • Nerverna skyddas av fett

Typer av fett:
  • Mättat - Tål påfrestningar från värme, ljus och syre  Smör, grädde, kött, kokosolja
  

  • Omättat  - Känslig för värme, ljus och syre  Oljor, linfrön, nötter, fet fisk, avokado




  • Transfett – Biprodukten av fetter som härdats – Hälsovådligt! 
              Margarin, choklad, chips, halvfabrikat, kakor
      

    • OBS! Lightprodukter = Tagit bort det naturliga fettet och ersatt det med farliga tillsatser!




    Alltså, viktigt att tänka på:

    • Stek inte i oljor, de härsknar

    • Icke ekologiska fetter har förstörts genom bland annat uppvärmning. Transfetter bildas, fettet härsknar och kemikalier tillsätts.

    • Oljor ska förvaras i mörka flaskor eftersom de inte tål ljus

    • Fett är nyttigt och livsviktigt!

    2 kommentarer:

    1. När du nämnt transfetter har du missat att skriva att de faktiskt finns naturligt i fett från idisslande djur. Det betyder att du kan hitta ett margarin utan transfetter, men transfetter finns alltid i smör.

      Vilka icke-ekologiska fetter är det du tänker på som "har förstörts genom bland annat uppvärmning"? Huruvida de är ekologiska eller inte säger inte särskilt mycket om eventuell uppvärmning.

      Sedan undrar jag vad det är för "farliga tillsatser" som finns i lightprodukter. Kan du inte skriva lite om det och om hur dessa tillsatser påverkar oss?

      /Sofia

      SvaraRadera
      Svar
      1. Hej Sofia! Det glädjer mig att du ifrågasätter, det är bara så vi får mer kunskap!

        Jag skriver på en väldigt grundläggande nivå för att det ska vara lätt för vem som helst att förstå, men självklart finns det mycket mer att berätta om margariner, transfetter och lightprodukter.

        Bara för att ett ämne finns naturligt i andra saker som vi äter så betyder inte det att vi kan ta det ämnet, förändra det eller överkonsumera det. Jag försöker hela tiden tänka ur en så naturlig synvinkel som möjligt. Margarin är en framställd produkt, gjord på oljor som genom processen har bildat transfetter. Se mitt inlägg om hur det tillverkas: http://minlivskvalite.blogspot.se/2012_09_01_archive.html

        Ekologiska produkter är inte perfekta, men de har vissa regler att följa. En kallpressad, ekologisk olivolja är mer varsamt framställd och därför har fetterna kvar sin naturliga form och därmed sin funktion i vår kropp. En "vanlig" olivolja är härdad och fettets naturliga form har förändrats.

        Jag kan skriva ett långt ointressant inlägg om tillsatser (kanske kommer någon dag), men mitt bästa tips är att ta vilken produkt som helst och läsa innehållsförteckningen! Man förstår sällan vad alla dessa beteckningar betyder, men det är bara att googla på det.

        Till exempel så innehåller en icke ekologisk majonnäs 4-5 e-nummer, samt härdad olja. Ekologisk majonnäs är gjord på ekologisk olja och innehåller 1 e-nummer. Så skillnad är det.

        På den här länken ser du skillnaden mellan smör, bregott och lättmargarin:
        http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/2531/Mindre-transfett-i-margarin.aspx

        Ha det bra! /Carro

        Radera

    Bloggarkiv