12 april 2012

Kött?

Jag var vegetarian i 5 år, men jag började äta kött igen för att inte gå miste om all den näring som det faktiskt innehåller. Dock gäller det ju att göra medvetna val, att förstå innehållet i det man äter och vilken väg det har tagit till tallriken. Köttproduktionen bidrar till en enorm miljöbelastning och med vetskap om det så behöver man faktiskt inte äta kött varje dag bara för att man inte är vegetarian (det är ingenting kroppen behöver heller). Jag skulle inte heller köpa kött från en djur som ätit sojafoder (köper endast ekologiskt), för då är ju poängen med att få i mig näringsrikt kött förlorad.

I Brasilien används en yta på totalt 10 miljoner hektar till sojaodling och till det används över 300 000 ton bekämpningsmedel per år. Detta medför stora problem för hälsan och miljön i hela världen, eftersom att regnskogen som skövlas hotar  ekosystemet och sojan som odlas blir till foder åt djuren som vi sedan äter. Bara i Sverige importerar vi 332 000 ton soja från Brasilien per år.

Sojan är tungt besprutad med bekämpningsmedel som vissa till och med är förbjudna i Europa. Bland annat används nervgiftet metamidofos, som WHO anser vara en av de absolut farligaste och importen av denna produkt ökade med 600 procent i Brasilien under 2009. Ett annat gift, som är totalförbjudet i hela Europa, är Paraquat, detta används på sojaplantorna för att bladen ska dö och då lättare komma åt bönorna vid skörd.

Enligt den officiella statistiken (kan alltså handla om så många fler) så förgiftades 6000 personer i Brasilien och 209 av dem dog under ett år. Man kan även redan nu se en kraftig ökning av kroniska och dödliga sjukdomar i de områden där sojaodlingen sker.

I Sverige äter våra kor, grisar och kycklingar det tungt besprutade sojafodret. Förutom att djuren och sedan vi får i oss dessa farliga ämnen så är det ju faktiskt så att djuren inte är skapta för att äta soja och näringsinnehållet i köttet förändras.

Diskussionen mellan köttätare och vegetarianer brukar ofta handla om hur vida vi är gjorda för att äta kött eller om det är orättvist mot djuren, men båda synvinklarna saknar ju helhetsperspektiv. Ja, vi har sedan urminnes tider jagat och ätit djur och ja animaliska produkter innehåller massa viktiga proteiner och vitaminer, men det är inte naturligt att varken tortera djuren eller mata dem med soja. Och var kommer sojan ifrån? Jo den är på god väg att förstöra hela vårt ekosystem. Det är dags att alla köttätare och sojaätare börjar ta ansvar för vad dem bidrar till, dels vad gäller naturens överlevnad, men också när det kommer till ens egna välmående med tanke på kemikaliebelastningen och det förändrade näringsvärdet (t.ex högt omega 6 istället för omega 3)

Lyssna på Matens Pris, en uppskattad och omtalad dokumentärserie från 2010. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3737&artikel=3471608

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv